Subsidie e-truck 2023: dien je aanvraag op tijd in
Vanaf 4 april 2023 kun je weer subsidie aanvragen voor de aanschaf of financial-lease van een e-truck. Voor de subsidie van 2022 was er al binnen één dag een aanvragenstop vanwege de enorme interesse. Bereid je daarom nu alvast voor op de aanvraag in 2023. Onze logistiek makelaars helpen je graag.
Met de subsidie AanZET krijg je tot 60% subsidie en belastingvoordeel op de meerkosten bij de aanschaf van een e-truck. Daarmee worden de hoge aanschafkosten van een emissieloze vrachtwagen flink gedrukt. Ook besparen e-trucks veel CO2 én zijn ze goedkoop in gebruik en onderhoud. Daarnaast stellen 27 Nederlandse binnensteden, zoals Maastricht, vanaf 2025 zero-emissiezones in. Vracht- en bestelverkeer op fossiele brandstoffen zijn dan niet meer zomaar welkom. Daarom is het slim alvast te onderzoeken of e-trucks met AanZET ook voor jouw onderneming interessant zijn.
Vrachtwagen nog niet gekocht
Let op: je mag de vrachtwagen nog niet hebben gekocht op het moment dat je de subsidie aanvraagt. Vooraf is het alleen toegestaan een niet-definitieve overeenkomst af te sluiten. Hierin staat een clausule dat de aankoop pas op een latere datum definitief is, bijvoorbeeld: ‘order is definitief na aanvraag AanZET’. De aanvraag voor AanZET moet binnen drie maanden na het aangaan van deze aankoopverplichting zijn ingediend bij de RVO.
Financieel voordeel
De hoogte van de subsidie is tussen de 17.800 euro en 131.900 euro en hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van je bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal tot 20% van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Voor non-profitorganisaties en kleine bedrijven loopt dat op tot 37%. Ook kun je bij de aanschaf van een emissieloze vrachtauto gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierdoor komt de totale overheidssteun dicht bij 40% voor grote ondernemingen, 50% voor middelgrote ondernemingen en 60% voor kleine ondernemingen. Dit zijn de maximale steunpercentages op grond van de Europese staatssteunkaders.
2022: binnen 1 dag overtekend
Ook in 2022 kon je subsidie aanvragen, toen was er een subsidiepot beschikbaar van 25 miljoen euro. Binnen 1 dag was er al voor 35 miljoen euro aan aanvragen ingediend en werd een aanvragenstop ingesteld. Dankzij de subsidie van 25 miljoen euro zijn er in 2022 totaal 371 trucks aangeschaft. In 2023 is er 30 miljoen euro aan subsidie; dien je aanvraag op tijd in om teleurstelling te voorkomen.
Gratis kostenbatenanalyse
Bekijk ook eens ons overzicht van elektrische trucks die er op de markt zijn en komen. Wanneer stap jij over op elektrisch, zoals De Klok Logistics onlangs deed? Onze logistiek makelaars maken graag een kostenbatenanalyse voor je. En we helpen je desgewenst ook om op tijd je subsidieaanvraag voor AanZET in te dienen. Bovendien kunnen we je meer vertellen over laadinfra en zero-emissiezones. Neem vrijblijvend contact met ons op voor gratis advies op maat:
De voordelen van elektrische trucks
* Het levert een enorme besparing op in je CO2-uitstoot ten opzichte van rijden op fossiele brandstoffen. Door je 29t diesel-bakwagen uit 2002 te vervangen door een bakwagen op groene stroom, bespaar je al zo’n 746 gram CO2 per kilometer! Een 29t diesel-bakwagen uit 2017 vervangen scheelt 672 gram CO2 per kilometer.
* Het zorgt voor een gezonder klimaat en leefbare regio Zuid-Limburg.
*Je komt er door in aanmerking voor specifieke aanbestedingen, bijvoorbeeld wanneer je overheden zoals Rijkswaterstaat als opdrachtgever hebt en het draagt positief bij aan certificeringen zoals de CO2-prestatieladder en ISO 14001.
* Het is verplicht in zero-emissiezones in 27 Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025 (voor goederentransport dat vanaf dan op kenteken wordt gezet), waaronder Maastricht.
* Rijdt stil én zeer comfortabel. Bestuurders komen meer uitgerust terug van hun werkdag.
* De actieradius wordt steeds groter.
* Een concrete stap naar een duurzame wereld.