De gemeente Maastricht ontwikkelt samen met het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar een breed pakket aan maatregelen, producten en diensten om o.a. de logistieke bereikbaarheid van bedrijven en het stadscentrum te verbeteren en de gezamenlijke klimaatdoelstelling om vanaf 2050 klimaat (CO2-)neutraal te zijn, te realiseren. Eén van deze maatregelen is de realisatie van vaste laad- en losplekken voor milieuvriendelijke bevoorrading aan de restaurants en cafés in de binnenstad van Maastricht, de zogenaamde Stop & Drop locaties.
Leveranciers van gekoelde producten leveren vaak nog voor de deur van de verschillende horecabedrijven in de stad. Tijdens het leveren blijven de dieselmotoren draaien om de lading koel te houden. Met het gevolg dat dit zorgt voor stank- en geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen.
Sinds media maart 2020 kunnen enkele horecagroothandels hun koelmotoren op de vaste locaties Markt en het Vrijthof in Maastricht aan te sluiten op ondergrondse stroomvoorzieningen. Dan kunnen ze elektrisch koelen en gaat de dieselmotor uit. Dit is dus milieuvriendelijker, duurzamer en zorgt voor minder geluidsoverlast. En het leidt tot minder overlast van lossende voertuigen op straat en minder voertuigkilometers binnen de stad.
Op de kaart hieronder kun je per Stop & Drop locatie op de Markt en het Vrijthof met informatie over de tijden waarop je er terecht kunt om je vrachtwagen aan te sluiten.
Daarnaast is er een handleiding en filmpje die je meer informatie geven over het gebruik van Stop & Drop.
Wil jij meer weten over Stop & Drop? Neem dan contact op met projectleider Jelle Ummels, projectleider Gebiedsgerichte Aanpak & Binnenstad.
In 2020 maakten deelnemende horecaleveranciers, Sligro, Hanos, Bidfood, Daily Fresh Food en Becker-Royen, (via een pilot) al kennis met het gebruik van elektriciteit als alternatieve energievoorziening voor de koelunits van de vrachtauto’s. De koelunits sluiten zij aan op ondergrondse voorzieningen op zes locaties op de Markt en vier locaties op het Vrijthof, waar zij doorgaans ook lang staan, omdat zij er meerdere klanten bedienen. Gebruikers waren destijds blij dat ze na coronaperiode weer hun klanten konden bedienen en dit met gebruik van Stop & Drop. “Eindelijk mogen wij de restaurants en cafés opnieuw voorzien van de nodige voorraad in de binnenstad nu de horeca weer open is. En wij zijn blij met de ondergrondse stroomvoorzieningen voor het elektrisch koelen. Op deze manier dragen wij ook ons steentje bij aan de leefbaarheid in de binnenstad van Maastricht.” aldus de deelnemende horecaleveranciers.
Toelichting 2020 & 2021 waren géén normale jaren. De horeca is 46 weken gesloten geweest: