Rijden je werknemers met elektrische personenauto’s en bestelauto’s, of overweegt je bedrijf de overstap? Dan is het zinvol om laadpalen te installeren. Hoe zit het met de aanschaf van laadpalen, hoeveel heb je er nodig en welke financiële voordelen zijn er?
Waar je in ieder geval over moet nadenken, is de locatie van de laadpalen. Plaats je ze bij je bedrijf of bij medewerkers thuis? Met laadpalen bij je bedrijf kunnen medewerkers en klanten eenvoudig hun elektrische (bestel)auto opladen. Het geeft je bedrijf een duurzame uitstraling. Ook als je een bedrijfsruimte huurt, zijn laadpalen mogelijk. Overleg dan wel met de vastgoedeigenaar.
Als je medewerkers veel onderweg zijn en de bestelauto mee naar huis nemen, is het misschien handiger om de laadpalen bij de medewerker thuis te plaatsen. Zo kunnen ze hun auto ’s nachts opladen.
Welke laadpaal en kosten
Welke laadpaal geschikt is voor jouw bedrijf, hangt van verschillende factoren af. Heb je ruimte voor een laadpaal of alleen voor een laadpunt aan de muur? Hoeveel elektrische personenauto’s en bestelwagens rijden er en gaan er nog rijden? Voor welk vermogen laadpaal kies je, want hoe groter het vermogen, hoe sneller een auto is opgeladen? Wil je een of meer laadpalen ook toegankelijk maken voor publiek laden? Deze en meer vragen bepalen welke laadpalen voor jouw bedrijf het geschiktst zijn. Overweeg daarbij ook oplossingen in smart charging en energieopslag. Ook optimalisatie en benutting van High Performace Computing en Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) spelen een rol om de praktische en financiële haalbaarheid te vergroten. Ook het laden met eigen opgewekte stroom kan een oplossing zijn. Denk daarbij onder andere aan de inzet van zonnepanelen, in de vorm van solar parking. Dan zorgt bijvoorbeeld een carport met zonnepanelen voor de opwek van energie voor je laadpalen.
Hoeveel laadpalen?
Hoeveel laadpalen je kiest, hangt af van de omvang van het wagenpark, het tempo waarin je vloot elektrificeert en hoeveel je medewerkers hun auto of bestelwagen gebruiken. Eén laadpunt per elektrisch voertuig garandeert dat elk voertuig altijd kan laden als het nodig is. Maar in veel gevallen kan een bedrijf met minder laadpunten (en dus lagere investeringen) toe. Er zijn in dit geval apps beschikbaar om laadpunten zo optimaal mogelijk te gebruiken. Met deze apps kunnen medewerkers elkaar berichten sturen, notificaties ontvangen (bijvoorbeeld als een batterij volgeladen is), en/of een digitale wachtrij vormen van medewerkers die willen laden.
Het plaatsen van één of twee laadpalen past meestal binnen de bestaande netaansluiting. Maar bij meerdere laadpalen moet je kijken naar de beschikbare netcapaciteit.
Nieuw kantoorgebouw? Laadpunten verplicht
Sinds 2020 is het verplicht om rekening te houden met elektrische oplaadpunten bij de bouw van nieuwe utiliteitsgebouwen (kantoren, fabrieken, enzovoort). Dit geldt ook voor bestaande utiliteitsgebouwen die ingrijpend gerenoveerd worden. Uitgaanspunt is dat er bij minimaal 10 parkeerplaatsen voor medewerkers minimaal 1 elektrisch laadpunt moet worden aangelegd. Bij bestaande utiliteitsgebouwen met minimaal 20 parkeerplaatsen moet er vanaf 2025 minimaal 1 laadpunt zijn aangelegd. Als je dan toch elektrische oplaadpunten aanlegt, kunnen je elektrische bestelauto’s hier uiteraard ook mooi gebruik van maken.
Kosten en financieel voordeel
De kosten van een laadpaal beginnen rond de 750 euro, exclusief btw en exclusief installatiekosten en serviceabonnement. Als je voor minimaal 2.500 euro aan elektrische laadpunten besteedt, eventueel in combinatie met een elektrisch voertuig, kun je gebruikmaken van de MIA en Vamil-regeling. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je tot 36% van het investeringsbedrag afschrijven van de winst, bovenop de gewoonlijke investeringsaftrek. Met de Vamil-regeling kun je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Meer informatie over MIA en Vamil vind je op de website van de RVO.
Meer lezen?
Bekijk eens de ‘Startgids laden van elektrische auto’s op de zaak’ van de RVO. Deze startgids heeft een uitgebreid stappenplan waarin wordt stap voor stap besproken welke beslissingen je als bedrijf moet maken bij het realiseren van laadpunten. Heb je elektrische vrachtwagens die je op eigen terrein wilt opladen? Lees dan de Handreiking depotladen.
Liever persoonlijk advies op maat?
De Limburgse logistiek makelaars beantwoorden graag je vragen over de overstap naar elektrisch rijden. Zo kunnen we bijvoorbeeld een kosten-batenanalyse maken voor de aanschaf van elektrische bestelwagens. Of vertellen we je meer over de benodigde laadinfra in jouw specifieke situatie. Ons advies is gratis en op maat.