‘Vergroenen’ van bestel- en vrachtverkeer in de binnenstad van Maastricht
Ondernemers, inwoners en belangenorganisaties doen mee aan de voorbereidingen om eind dit jaar aan de gemeenteraad een plan te presenteren voor het invoeren van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in 2025. ZES gaat over het gezamenlijk werken aan ‘vergroening’ van alle bestel- en vrachtverkeer in het stadscentrum.
Emissieloze voertuigen zorgen voor schonere lucht, minder geluid en betere bereikbaarheid en leveren daarmee een concrete bijdrage aan een toekomstbestendige, leefbare en economisch vitale stad. “Zero Emissie Stadslogistiek is niet een zaak enkel van logistieke bedrijven, of overheid, ofondernemers. Willen we slagen hebben we gezamenlijke slagkracht nodig en moeten we zoeken naar een totaalaanpak voor economie, leefbaarheid en milieu.” Dat is de stip op de horizon van wethouder Gert-Jan Krabbendam en Louis Prompers, programmadirecteur van Zuid-Limburg Bereikbaar.
Totaalaanpak voor economie, leefbaarheid en milieu
Binnenstadpartners die meedoen zijn o.a. Centrummanagement Maastricht, Maastricht Marketing, Vereniging Ondernemers Centrum, Ondernemend Wyck, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht, Samenwerkende Hotels Maastricht, afvaardiging bewoners binnenstad, Maastricht for Climate, Universiteit Maastricht, Milieudefensie (voorheen Kloar Loch), Fietsersbond, Stichting Sphinxkwartier, Samenwerkende Industrieën Maastricht, MKB Limburg regio Maastricht. MECC Maastricht, en CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie). Logistieke partners zijn o.a. Evofenedex/TLN, Binnenstad Service Maastricht, DHL Parcel en DHL express, SimplyMile, Sligro, Hanos, Bidfood, Daily Fresh, Becker Royen, Nedlin Linnegoed.