Service Apotheken Parkstad rijdt met tien elektrische bestelwagens
Heb je ze al gezien, de elektrische bestelwagens van Service Apotheken Parkstad? De tien bussen bezorgen medicijnen in de omgeving van Heerlen, Landgraaf en Kerkrade, sinds 9 januari 2023. De Toyota’s hebben een actieradius van 275 kilometer. “Een prima actieradius, want al onze vestigingen en klanten liggen relatief dicht bij elkaar. De accu opladen doen we ’s nachts; overdag tussentijds bijladen is niet nodig”, vertelt apotheker Casper Bongarts.
De tien nieuwe bestelbussen van het merk Toyota e-Proace City zijn geleverd door Mengelers Automotive Limburg. De bussen rijden voor de negen apotheken van Service Apotheken Parkstad, in onder andere Landgraaf, Brunssum, Kerkrade, Heerlen en Bocholtz. Apotheker Casper Bongarts: “Goede service aan onze klanten is voor ons heel belangrijk. Daarom bieden we persoonlijke service aan de balie, hebben sommige vestigingen afhaalautomaten voor medicijnen én bezorgen wij ook medicijnen bij de mensen thuis. Bij de thuisbezorging draait het voor veel klanten om gemak, maar daarnaast is er ook een groep slecht ter been en dus aangewezen op bezorging. Zo’n driekwart van onze klanten is senior.”
Het aantal klanten van Service Apotheken Parkstad is toegenomen in de afgelopen jaren. Casper vertelt dat dit door de vergrijzing komt, maar ook doordat er minder apotheken in de regio Zuid-Limburg zijn dan pakweg tien jaar geleden. “Ook de logistiek naar en van onze vestigingen is dus enorm toegenomen. Ik was dan ook al jarenlang aan het kijken naar een duurzaam alternatief van de dieselbussen waarmee we bezorgen. Ik vind dat we van de fossiele brandstoffen af moeten, ze zijn ongezond voor mens en milieu. Zelf rijd ik daarom ook een elektrische personenauto.”
Van 5 naar 15 laadpunten
De keuze viel op tien nieuwe bestelbussen van het merk Toyota e-Proace City. Casper: “We hebben tien jaar garantie op het accupakket, wat een pluspunt is. De Toyota’s hebben een actieradius tot zo’n 275 kilometer. Een prima actieradius, want al onze vestigingen en klanten liggen relatief dicht bij elkaar. De accu opladen doen we ’s nachts; overdag tussentijds bijladen is niet nodig.” Alle bestelbussen laden op bij de vestiging in Landgraaf. Daar waren al vijf laadpunten en er zijn tien nieuwe laadpunten geplaatst. Ook in de stroomvoorziening wil Casper graag verduurzamen. “We gaan zonnepanelen aanleggen. Ons dak is er te klein voor, dus we overwegen nu carports te plaatsen met zonnepanelen.”
Subsidie aangevraagd
De aanschafprijs van een elektrische bestelbus is – nu nog – hoger dan die van een diesel. Daarom heeft Casper de subsidie SEBA aangevraagd, waarbij je tot 12% subsidie op de aanschafprijs van een elektrische bestelwagen kunt krijgen. “Dat is mooi meegenomen. Toen we de bestelwagens bestelden, leek elektrisch rijden ook qua energiekosten aantrekkelijker te zijn. Toen was diesel nog heel duur en elektriciteit flink goedkoper. Ondanks dat die energieprijzen nu anders liggen, hebben we geen spijt van de aanschaf. Want ik verwacht bijvoorbeeld ook minder mankementen met deze nieuwe elektrische bestelwagens, terwijl onze dieselbussen helaas wel veel mankementen hadden en dus duur in het onderhoud waren.” Bij elektrische personenauto’s zijn de onderhoudskosten inderdaad zo’n 40% lager dan die van auto’s op fossiele brandstoffen. Voor bestelwagens zijn deze gegevens nog niet bekend, maar ook hiervoor is de verwachting dat het onderhoud uiteindelijk minder geld kost.
Rittenplanning verbeteren
De chauffeurs die de medicijnen bezorgen, zijn enthousiast over hun nieuwe bussen. Casper: “De auto’s zijn geruisloos en comfortabeler. Aan de automaat moesten sommige chauffeurs wennen, maar het draagvlak is intussen groot.”
Casper denkt er graag over na hoe hij de service naar zijn klanten verder kan verbeteren en hoe hij zijn apotheken nog meer kan verduurzamen. Hij noemt bijvoorbeeld een slimmere rittenplanning van de tien bestelwagens. “Onze franchisegever werkt momenteel aan een slim, geïntegreerd platform voor de track en trace van te leveren medicijnen. Hiermee is route-optimalisatie mogelijk is én kunnen we aan klanten een nog gerichter tijdvak communiceren waarin ze hun medicijnen bezorgd krijgen.”
Gratis advies op maat
Overweegt ook jouw bedrijf de stap naar een elektrisch wagenpark? Wil je weten wat er zoal mogelijk is en waaraan je dan moet denken, bijvoorbeeld als het gaat om de laadinfrastructuur? De ervaren adviseurs van Zuid-Limburg Bereikbaar adviseren je er graag over, gratis en op maat. Wij kunnen bijvoorbeeld een gratis kosten-batenanalyse voor je opstellen. Ook kunnen we je informeren over de komst van Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht, waardoor bestelwagens op fossiele brandstoffen vanaf 2025 niet meer zomaar welkom zijn in Maastricht en bijna 30 andere Nederlandse steden.
Neem contact met ons op voor gratis advies op maat:

Casper Bongarts (links op de foto) ontvangt de sleutels van de Toyota e-Proace City, van Mengelers Automotive Limburg
De voordelen van elektrisch rijden
- Het levert een enorme besparing op in je CO₂-uitstoot ten opzichte van rijden op fossiele brandstoffen.
- Het is vaak goedkoper dan rijden op diesel.
- Het zorgt voor een gezonder klimaat en leefbaar Limburg.
- Het is verplicht in zero-emissiezones, bijvoorbeeld in Maastricht en nog bijna 30 andere Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025. Ook in Venlo wordt gewerkt aan besluitvorming.
- Rijdt stil én zeer comfortabel. Bestuurders komen meer uitgerust terug van hun werkdag.
- De actieradius wordt steeds groter.
- Steeds meer merken verkrijgbaar.
- Een concrete stap naar een duurzame wereld.