Om elke 60 km een laadpaal aan de snelweg in 2030
Goed nieuws voor transportbedrijven die willen overstappen naar emissieloos vervoer. Eind 2030 is er om elke 60 kilometer een laadpaal te vinden langs de Europese snelwegen. En om elke 200 kilometer komt er een waterstofvulpunt. Dit maakt de overstap naar emissieloos goederenvervoer nog makkelijker en aantrekkelijker.
Eind maart 2023 is er een nieuwe EU-deal gesloten over de AFIR (Alternative Fuel Infrastructure Regulation). Dit plan is gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling door de transportsector in Europa. Een van de belangrijkste onderdelen van het plan is de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische en waterstofvoertuigen te versnellen en te vergemakkelijken in heel Europa. Er is hiervoor het volgende afgesproken:
- Eind 2030 is er om elke 60 kilometer een laadplein van in totaal 3.600 kW te vinden langs de Europese snelweg (TEN-T core), ook te gebruiken door elektrische vrachtwagens.
- Eind 2030 moet er op secondaire wegen (TEN-T non-core) om de 100 kilometer een laadplein van minstens 1.500 kW zijn, ook geschikt voor vrachtwagens.
- Eind 2027 moet er om elke 200 kilometer een waterstofvulpunt komen langs de Europese snelweg.
- Bovendien moeten er tegen 2030 charging hubs komen voor iedere grote stad, en komen er minstens 4 laadpunten bij iedere ‘safe and secure truck parking area’.
- Laden moet snel kunnen en zonder gedoe. Dus betalen kan dan met een bankpas, creditcard of laadpasje.
Daarnaast komt er een uitbreiding van het elektriciteitsnet, slim laden en technologie voor teruglevering van energie aan het stroomnet. Dankzij dit plan kunnen transportbedrijven gemakkelijker en efficiënter overschakelen naar elektrische voertuigen. Vrachtwagens die relatief korte afstanden rijden, kunnen nu al prima op eigen terrein laden. Maar voor de middellange tot lange afstanden is een publiek snellaadnetwerk natuurlijk essentieel.
Totale kosten omlaag
De komst van een Europees dekkend netwerk aan laadstations is gunstig voor de ontwikkelingen van de Total Cost of Ownership (de kosten onder de streep) van een elektrische truck. Omdat er ook publiek toegankelijke laadinfra komt in Oost-Europese landen, ontstaat er een nog betere markt voor tweedehands elektrische trucks. Dit is gunstig voor de ingeschatte restwaarde van de e-truck.
Openbaar laden voor vrachtwagens in Nederland
In Nederland zijn er al enkele mooie ontwikkelingen qua openbare laadinfra voor trucks. Zo komt er nog deze lente een groot snellaadplein langs de A15, waar 39 vrachtwagens kunnen laden. En in Limburg worden binnenkort in Heerlen en Wanssum twee openbare snelladers (350kW) geopend, specifiek bedoeld voor elektrische vrachtwagens. Ook in Geleen is er een snellaadstation voor vrachtwagens. Bovendien werken Charge Point Operators hard aan de verdere uitrol voor laadinfra voor e-trucks. Denk daarbij aan de ambitieuze plannen van Van Kessel en Milence.
Gratis advies
Wil je weten of de inzet van elektrische vrachtwagens zinvol is voor jouw bedrijf? Onze logistiek makelaars adviseren je graag, gratis en op maat. Zo adviseren ze je bijvoorbeeld over de keuze voor het juiste type vrachtwagen met voldoende trekkracht en actieradius, en over de benodigde laadinfra. Neem contact op met een van onze experts: