Nieuwkomer Stadslogistiek zet in op groene distributie
Met de komst van het initiatief Stadslogistiek Zuid-Limburg krijgt de verduurzaming van de logistiek een nieuwe impuls. Leveringen aan grote organisaties worden vanuit de logistieke hub op het terrein van UTS Bernardt in Elsloo met een elektrische, dus emissievrije, en efficiënt beladen vrachtauto of bus naar de ontvanger gebracht.
David Bernardt, eigenaar van UTS en mede-initiatiefnemer van Stadslogistiek Zuid-Limburg, ziet vanuit zijn kantoor aan de A2 elke dag talloze bestelbusjes en vrachtauto’s richting Maastricht rijden. Met alle CO2-uitstoot en regelmatig files tot gevolg. “Ik dacht: dat kan en moet beter. Zeker toen ik een hotelier sprak, die me vertelde dat leveranciers te vaak bezorgen op momenten dat het niet uitkomt; net op het moment dat een gast wilt inchecken. En dan parkeert de bezorger de bestelbus vaak ook nog eens op een voor de gasten onhandige plek – de hoofdingang. ”
Verduurzamen richting Zero Emissie Stadslogistiek
Samen met Noël Tijssen sloot David zich aan bij de landelijke keten Stadslogistiek, waarin PostNL en lokale ondernemers gezamenlijk werken aan het verduurzamen van de logistiek in Nederland. Sinds kort is Stadslogistiek actief in Amersfoort, Nijmegen, Utrecht, Tilburg en Den Haag. Noël en David besloten om bij UTS Bernardt de hub voor Maastricht en omliggende steden te gaan organiseren. Hiermee zet UTS Bernardt de weg voort naar duurzame logistiek, mede als partner van het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB). ZLB stimuleert al langer het gebruik van hubs in binnensteden in het kader van Zero Emissie Stadslogistiek. Via een hub worden goederenzendingen ontvangen, gebundeld en afgeleverd op een eindadres. Het doel is anders, minder en groener rijden.
Grote vrachtvolumes
In overleg met de projectleider logistiek van Zuid-Limburg Bereikbaar werd gekozen voor de naam Stadslogistiek Zuid-Limburg. Het systeem werkt eenvoudig, legt Noël uit. “Wij concentreren ons op organisaties die veel volume aan goederen ontvangen, zoals opleidingsinstituten, zorginstellingen en gemeenten. Gezamenlijk inventariseren we met welke leveranciers zij van doen hebben en vervolgens brengen we een koppeling tot stand met de leveranciers die zijn aangesloten bij Stadslogistiek Zuid-Limburg. Het gaat dan om leveranciers die grote volumes vervoeren, zoals pallets papier, sanitaire producten, koffie, cartridges etc. Zij leveren een voorraad aan op de hub in Elsloo en wij brengen de gewenste hoeveelheid, op het gewenste tijdstip naar de ontvanger. Gebundeld, met goederen voor andere ontvangers.”
Huidige voordelen
De nieuwe manier van distribueren biedt alleen maar voordelen, meent David. “De toeleverancier wordt logistiek ontlast. Hij kan een grotere hoeveelheid in één keer op de hub afleveren, dus hoeft minder vaak naar het zuiden te rijden. Hij hoeft bovendien minder ver te rijden, waardoor hij goedkoper uit is. Het vervoer naar de ontvanger verloopt efficiënter, omdat we niet met halfvolle wagens rijden en een beter levermoment kunnen uitkiezen. Tevens denken wij dat we een betere service kunnen bieden. Indien gewenst brengen we de goederen over de drempel. In het voorraadhok en op de juiste stelling. En het is veel duurzamer: de elektrische vrachtauto is volledig emissievrij, de stadskern wordt ontlast doordat er minder distributieverkeer met vervuilende motoren is en je kunt met één auto op maat leveren aan de ontvanger.”
Straks uitbreiden met retourstromen
Samen met de andere initiatiefnemers binnen Stadslogistiek en met Zuid-Limburg Bereikbaar gaat UTS Bernardt alle logistieke kennis en kunde inzetten voor een slimme, efficiënte en groene distributie. Noël: “Het doel is dat de binnenstad van Maastricht in 2025 volledig emissievrij is. We streven ernaar om de komende jaren te groeien naar dagelijkse ritten. Ook zien we mogelijkheden om verder uit te breiden, door de retourstromen mee te nemen in deze aanpak. Denk dan met name aan emballage, zoals pallets en grote dozen. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar we geloven in dit initiatief.”
