Ga direct naar het artikel
23 juni 2020

L’Ortye zet stappen op de duurzame ladder

Misschien komt het doordat L’Ortye een familiebedrijf is, of omdat afvalinzameling en -recycling één van de kernactiviteiten is. Het bedrijf uit Hoensbroek is hoe dan ook erg actief in het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Ruim vijftig vrachtwagens zijn dagelijks onderweg in de regio om grondstoffen te leveren, afval in te zamelen en te verwerken. Het liefst doen ze dit zo 'groen' mogelijk. Er wordt geïnvesteerd in techniek, maar ook gekeken naar gedrag. “Verduurzamen doe je stap voor stap, met overtuiging en intrinsieke motivatie. Dit verwachten we van onszelf en van onze medewerkers,” aldus Jean L’Ortye. Hij leidt samen met zijn zus Vivien L’Ortye het bedrijf.

Basis op orde

L’Ortye is actief in vijf divisies: transport, milieu, haven, zand & grind en grondbank. Overal werken ze met grote voertuigen die vragen om een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Goed onderhoud en regelmatige controles voorkomen veel narigheid. Zo worden eens per maand de banden van alle voertuigen van L’Ortye geïnspecteerd door de bandenleverancier. Zijn ze onbeschadigd, beschikken ze nog over de juiste profieldiepte en zijn ze op de juiste spanning? Jean: “Door die controles kwamen we er ook achter dat veel schade ontstaat door rommel op werkplek. Het vegen van onze terreinen is daarom al jaren onderdeel van ons protocol. Dat voorkomt schade aan de banden en werkt ook nog eens veiliger en fijner voor een ieder!”

Investeren in besparen

L’Ortye hecht grote waarde aan de kwaliteit en de uitstraling van het wagenpark en mede hierdoor gaat bij L’Ortye een voertuig in de regel ook wat langer mee. Wanneer een wagen dan aan vervanging toe is, wordt gekozen voor een duurzame variant. Op dit moment beschikt 83% van de wagens van L’Ortye over een Euro6 motor. Door die motor ligt het brandstofverbruik gemiddeld 15 tot 30% lager dan voorheen. “Dit dringt de CO2-uitstoot terug ,” legt Jean uit, “maar scheelt natuurlijk ook in de kosten. We vragen onze collega’s maar ook chauffeurs van derden indringend de motor bij stilstand direct uit te zetten. Vergeet hij of zij dit? Dan slaat de motor na 3 minuten automatisch af.” L’Ortye overweegt voor de nabije toekomst waterstof aangedreven voertuigen aan te schaffen. “De beschikbaarheid is nog beperkt. We kiezen makkelijk en snel voor innovaties als die hun waarde en stabiliteit bewezen hebben.” 

Naar een groenere toekomst

L’Ortye is gecertificeerd volgens de CO2 Prestatieladder. “Het proces geeft inzicht in de CO2-footprint. Het heeft ons aangezet tot veel besparingen. Een deel daarvan is al gerealiseerd, een ander deel gaan we in de komende jaren waarmaken. “Wij werken voor bedrijven, instellingen en particulieren, maar ook overheden. Bij aanbestedingen vanuit de overheid zou de CO2-Prestatieladder vaker ingezet moeten worden als selectiecriterium. Dan zetten opdrachtgevers aan tot CO2-reductie en een modal-shift naar eventueel  vervoer over bijvoorbeeld het water. Een vanzelfsprekendheid zou je zeggen”, aldus Jean. “Volgens mij is dat hard nodig, want hoewel we al veel hebben gedaan, kan het nog beter. Dat geldt voor ons bedrijf, maar zeker ook voor de gehele branche. Er zijn nog zoveel stappen te zetten!”

Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, effectieve logistieke aanpassingen en verhalen over duurzame en slimme logistiek.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Logistiek Bereikbaar