Limburg heeft heel goede uitgangspositie voor vervoer over water
Verslag Logistiek Café 14 september 2002
Goederenvervoer over water is voor veel ondernemers het overwegen waard. Dat werd duidelijk tijdens het tweede Logistiek Café van Zuid-Limburg Bereikbaar op 14 september 2022. De 65 deelnemers hoorden onder andere dat Heuschen & Schrouff kiest voor vervoer over water om kosten te besparen. En de deelnemers kregen nog meer nieuwe inzichten.
Nederland heeft het meest fijnmazige netwerk voor binnenvaart in Europa, ook dankzij de 231 binnenhavens! Op dit moment vindt 33% van het vervoer over water plaats en 63% over de weg. Voor de modal shift naar water, die vervoer goedkoper en duurzamer maakt, zijn nieuwe logistieke concepten nodig, zegt Paul Goris, voorzitter Koninklijke Binnenvaart Nederland en nieuwe voorzitter van het European Logistic Centrum (ELC) Limburg. In deze nieuwe logistieke concepten komen de verschillende modaliteiten - weg, water en spoor - bij elkaar. Dat is op alle logistieke knooppunten in Limburg het geval. Tel daarbij de Euregionale ligging met een enorm achterland op en je hebt de perfecte mix. In 2021 werd in Limburg 28 miljoen ton vracht vervoerd, dat zijn 1 miljoen vrachtwagenladingen per jaar, maar de potentie is vele malen groter.
Goris was een van de sprekers tijdens het tweede Logistiek Café ‘Vervoer over water, het overwegen waard’ op woensdag 14 september georganiseerd door Zuid-Limburg bereikbaar, ELC Limburg en Koninklijke Binnenvaart Nederland. Het Café stond volledig in het teken van de ‘modal shift’ van transport over de weg naar transport over water. Met een tocht over het Julianakanaal van de dynamische Barge Terminal Born naar een van de grootste binnenhavens van Nederland in Stein kregen de 65 deelnemers een unieke kijk in de wereld van de binnenvaart. Voor de deelnemende ondernemers en gemeenten leverde dat veel verrassingen en nieuwe inzichten op.
Kostenbesparend
Duidelijk werd dat het niet uitmaakt hoeveel of wat je wilt vervoeren: 1 container, 100 containers, pallets of in bulk. Transport per binnenvaartschip is efficiënt, betrouwbaar, beter voor het milieu en kostenbesparend. Dat laatste is voor een bedrijf als Heuschen & Schrouff in Landgraaf de belangrijkste reden om te kiezen voor vervoer over water, vertelde Stefan Theuns. Heuschen & Schroef vervoert meer dan 5.000 verschillende Aziatische, Arabische, Afrikaanse en Caribische levensmiddelen over water in containers. Daar wordt al bij oorsprong van de producten, vnl Thailand, rekening mee gehouden, zodat de doorlooptijd van het vervoer verkort wordt.
Vraag naar duurzaam vervoer
Jean L’Ortye, eigenaar van L’Ortye vertelde hoe zijn bedrijf de ‘modal shift’ heeft aangepakt. Het allerbelangrijkste is de quick scan die je samen met de klant maakt: ‘om welke afstand en hoeveelheden gaat het en welke logistieke keten past daar het beste bij, want je wilt wel dat het een rendabele businesscase blijft’. Voor zijn bedrijf zelf ziet hij, naast het suikerbietentransport via de binnenvaart sinds 2 jaar, grote mogelijkheden voor het vervoer van afval over water.
Groot potentieel
Al varende waren de deelnemers getuige van de werkzaamheden die te maken hebben met de opwaardering van het Julianakanaal. Dat veroorzaakt nu op een stuk eenrichtingverkeer, maar leidt er wel toe dat schepen op het Julianakanaal van nu maximaal 3.500 ton naar 7.000 ton kunnen.
Luc Geerts van De Vlaamse Waterweg nam de deelnemers mee in de mogelijkheden voor het vervoer van bouwmaterialen over water, dat in België al ver ontwikkeld is. Hij schat de potentie in Nederland op 670.000 ton bouwmaterialen via het water. Belangrijk daarin is ook de aanwezigheid van havenhubs in binnensteden, vanwaar bouwmateriaal zijn weg vindt naar de bouwlocaties in de stad.
Belang netwerk
Tot slot vertelde directeur van Wessem Port Services Bob Joosten vol trots over de uiteenlopende mogelijkheden voor de opslag, aan- en afvoer èn productie van materialen in de binnenhaven van Stein. Die haven bereidt zich bovendien voor op de ambitieuze plannen van het Chemelot bedrijventerrein om circulair te worden. Hij benadrukte dat daarvoor een hecht netwerk van ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en een programmabureau als Zuid-Limburg Bereikbaar nodig is.
Netwerkvorming en informatie-uitwisseling is sowieso een sleutelwoord in de modal shift van weg naar water, concludeerde moderator en modal shift-expert Miranda Volker van Zuid-Limburg Bereikbaar in haar slotwoord. Tijdens de geanimeerde nazit op het bovendek kreeg dat onmiddellijk vorm.
Ook de overstap maken van weg naar water? Zuid-Limburg Bereikbaar adviseert je graag. Op maat, vakkundig én kosteloos. Neem contact op met onze logistiek makelaar:

Alle presentaties
Bekijk ook de presentaties die zijn gegeven tijdens het Logistiek Café ‘Vervoer over water, het overwegen waard’: