Groene bevoorrading in binnenstad Maastricht weer in gebruik
Om te komen tot een nieuwe, schonere manier van bevoorraden, werken horecaondernemers en hun leveranciers, gemeente Maastricht en stadsaanpak Maastricht Bereikbaar nauw samen. Eén van de actiepunten is de realisatie van vaste laad- en losplekken voor milieuvriendelijke bevoorrading aan de restaurants en cafés in de binnenstad van Maastricht, de zogenaamde Stop & Drop locaties.
“Horeca, winkels en bedrijvigheid zijn belangrijk en we kunnen niet zonder. Maar daarnaast willen we ook met elkaar de leefbaarheid van de stad verbeteren. We willen minder uitstoot van schadelijke stoffen realiseren wat zorgt voor een betere leefomgeving voor en gezondheid van de mensen”, aldus Gert-Jan Krabbendam, voorzitter stuurgroep Zuid-Limburg en wethouder gemeente Maastricht. “Het project ‘Stop & Drop` draagt absoluut bij ons aan gezamenlijk streven en het is bijzonder mooi om te zien dat zowel horeca als diens logistieke partners hiervoor de handen in elkaar slaan’.
Milieuvriendelijker laden en lossen
Eerder dit jaar maakten deelnemende horecaleveranciers, Sligro, Hanos, Bidfood, Daily Fresh Food en Becker-Royen, al kennis met het gebruik van elektriciteit als alternatieve energievoorziening voor de koelunits van de vrachtauto’s. De koelunits sluiten zij aan op ondergrondse voorzieningen op zes locaties op de Markt en vier locaties op het Vrijthof, waar zij doorgaans ook lang staan, omdat zij er meerdere klanten bedienen. De dieselmotor kan uit tijdens laden en lossen. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot, minder lawaai en minder vrachtautokilometers.
Betere verblijfskwaliteit
Medio maart moest de horeca in de binnenstad noodgedwongen haar deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen. Er was nauwelijks nog bevoorrading in de binnenstad. Nu sinds 1 juni de horeca weer open is en het weer drukker wordt in Maastricht, is ook de bevoorrading van restaurants en cafés weer op gang gekomen. De vrachtwagens van de horecagroothandels maken weer gebruik van het elektrisch koelen bij de ondergrondse stroomvoorzieningen op de Vrijthof en de Markt. “Eindelijk mogen wij de restaurants en cafés opnieuw voorzien van de nodige voorraad in de binnenstad nu de horeca weer open is. En wij zijn blij met de ondergrondse stroomvoorzieningen voor het elektrisch koelen. Op deze manier dragen wij ook ons steentje bij aan de leefbaarheid in de binnenstad van Maastricht.” aldus de deelnemende horecaleveranciers. John Paulus namens Koninklijke Horeca Maastricht & Heuvelland vult aan: ‘Door Stop en Drop verbetert de verblijfskwaliteit ter plaatse voor de bezoeker aan en de bewoner van de stad, een essentiële voorwaarde om gastvriendelijk te kunnen ondernemen.’
Toekomstbestendige stad
Louis Prompers, programmadirecteur Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar (project Zuid-Limburg Bereikbaar) is trots om dit project namens Gemeente Maastricht, te mogen trekken. “We moeten dit samen willen: een toekomstbestendige stad voor inwoners én bedrijven. De stad moet meer de experience en beleving tot uitdrukking brengen dan dat men de stad alleen ‘functioneel’ bezoekt om inkopen te doen. Daartoe is het verblijfsklimaat van belang. Via vereende krachten van ondernemers, bewoners en overheid wordt Maastricht duurzaam toekomst gericht om de leefbaarheid en economische vitaliteit te verzoenen en de (toekomstige) consument te verleiden Maastricht te bezoeken voor verblijf en shoppen.”

Heb je interesse om als leverancier gebruik te maken van deze stroomvoorziening voor de koelmotor?
