Ga direct naar het artikel
5 november 2019

Efficiënte en meer ‘groene’ logistiek dankzij platformen

Op 28 oktober organiseerde Mark Luikens, projectleider logistiek bij Zuid-Limburg Bereikbaar, samen met de vereniging European Logistics Center Limburg (ELC Limburg) een bijeenkomst over platformen in de logistiek.

Nanne Schriek praatte namens ondernemersvereniging Evofenedex over de nut en noodzaak van platformen binnen hun sector. Evofenedex ging ook in op de juridische en sociale kanten van een bestaande samenwerking met verladers in de transport. Sam Houwen van Quicargo en Bart Takkenkamp van Wuunder lichtten beiden hun eigen platform toe. Uit de paneldiscussie bleek dat platformen zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn, hoewel er ook kritische geluiden zijn. Er lijkt iets te gaan veranderen op het gebied van logistieke concepten. Wanneer dat gaat gebeuren is nu nog lastig te voorspellen.

Minder lege kilometers en bezettingsgraad omhoog

Gemeenschappelijk doel van de diverse platformen is minder lege kilometers rijden en een hogere beladingsgraad per levering. Dat heeft economische voordelen voor bedrijven, maar heeft ook een positieve invloed op de omgeving. Minder ritten geeft minder drukte op de weg en minder uitstoot. "Het is belangrijk om vervoerders en verladers bekend te maken met de voordelen die platformen kunnen bieden en factoren waarmee rekening moet worden gehouden zoals bijvoorbeeld aansprakelijkheid," aldus Mark Luikens.

Ultieme logistieke platform

Mark Luikens: "We gebruiken in het dagelijks leven vaker platformen, of het nu Booking.com, Marktplaats of Airbnb is. Van de voordelen die platformen zoals Uturn, Quicargo en Wuunder bieden, kunnen we ook in de logistieke sector profiteren. Het ultieme logistieke platform dat ik voor me zie, werkt met één gezamenlijke planning voor de gehele logistieke sector (of delen daarvan) waarin data delen de normaalste zaak van de wereld is. Dit om uiteindelijk te komen tot een minimum aan leeg gereden kilometers en een maximale efficiëntie. Dromen mag, toch?"

Meer informatie?

Op de website logistiekbereikbaar.nl is alle informatie over duurzame en efficiënte logistiek uiteengezet. Neem er een kijkje of mail projectleider Mark Luikens via mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl voor gratis advies over duurzame en efficiënte logistiek. Ook als het niet over logistieke platformen gaat. 

Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, effectieve logistieke aanpassingen en verhalen over duurzame en slimme logistiek.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Logistiek Bereikbaar