Discussie rondom Limburgs restafval: ‘Een aanbesteding louter op prijs kan écht niet meer’
Minder en schonere transportkilometers; daar werken onze logistiek makelaars, bedrijven en overheden samen aan. En we houden elkaar daarbij soms ook een spiegel voor. Zo stelt Jean L’Ortye in een interview met De Limburger de vraag: Kiezen we voor goedkoop of duurzaam afvaltransport? Afval Samenwerking Limburg (ASL) besteedt momenteel de overslag, transport en verwerking van met name huishoudelijk restafval aan voor de komende vijf jaren. Wordt gekozen voor goedkoop of voor duurzaam? Via weg of water? Jean L’Ortye: "Ik vrees dat centen uiteindelijk toch de doorslag geven."
Bron: De Limburger
Jean L’Ortye, eigenaar van de overslagterminal in de haven van Maastricht, vindt dat de aandacht voor ‘groen’ er in de Europese aanbesteding te bekaaid van afkomt. Hij pleit voor het aanscherpen van de gunningscriteria. "Maar ondanks alle vragen die door velen zijn gesteld, gebeurt dat niet", beweert hij. Wanneer de grove rekensom wordt gemaakt, dan blijkt het transport van het afval over de weg net iets goedkoper. Vervoer over water vergt meer handelingen. Met name het luchtdicht in balen verpakken van het afval kost wat extra.
Kwartjes
"Niet veel", aldus L’Ortye. "Het scheelt een gemiddeld Limburgs huishouden vijf tot zes kwartjes extra per maand; zo’n tien tot achttien euro per huishouden per jaar. Je haalt daarmee wel ruim 6000 vrachtwagens van de weg. Het is niet voor niets dat onze Vlaamse zuiderburen een stimulans toekennen aan afvalenergiecentrales van circa twintig euro per huishouden per jaar, om het vervoer van afval over water mogelijk te maken."
ASL, dat de afvalverwerkingscontracten beheert van dertig Limburgse gemeenten, zegt in een reactie dat zeker niet enkel wordt gekeken naar de goedkoopste optie, maar ook duurzaamheidsaspecten zullen meewegen, zoals de CO₂-voetafdruk en circulariteit. "Welke transportmiddelen worden bijvoorbeeld gebruikt, op diesel, stroom of waterstof?"
Pluspunten
Ruud Burlet, programmamanager ASL, vertelt dat voor de aanbesteding een model van CE Delft is gebruikt. "Wij spreken geen voorkeur uit voor een bepaald systeem. Maar vindt het transport bijvoorbeeld elektrisch plaats, dan levert dat pluspunten op." L’Ortye is er evenwel niet gerust op. "Wanneer je de voordelen van een schip op een rijtje zet, dan zegt iedereen: daar gaan we voor! Maar de praktijk werkt toch anders. Elke cent extra wordt immers doorberekend in de afvalstoffenheffing van de Limburgse huishoudens."
De rekening mag volgens de havenbaas niet alleen worden uitgedrukt in euro’s. „Er moet ook worden gekeken naar maatschappelijke winst: minder CO₂-uitstoot, schone opslag van het afval, minder vrachtwagens, minder wegenonderhoud, minder fileleed. Want ook een elektrische truck zorgt voor fijnstof en leidt tot files. Een aanbesteding louter op prijs kan in deze tijd écht niet meer.”
Proef met afval in balen
Familiebedrijf L’Ortye heeft ervaring met transport via de binnenvaart. Zo worden er circa 300 miljoen kilo Zuid-Limburgse suikerbieten per schip vervoerd naar de Cosun Beet Company in Dinteloord. En eind vorig jaar ging bij wijze van proef het eerste schip met in balen verpakt bedrijfsafval vanuit Maastricht naar de verbrandingsovens in de Rotterdamse Botlek.
"Ik begrijp dat gemeenten worstelen met de boodschap: het wordt ietsje duurder. Maar we moeten durven om de lat hoger te leggen. Om veel meer gewicht toe te kennen aan duurzaamheid. Dat immers zou pure winst zijn voor Limburg. Het is een dialoog die we nog steviger moeten gaan voeren met z’n allen."
L’Ortye schrijft als logistiek dienstverlener niet zelf in op de aanbesteding. Aanbieders zouden wel gebruik kunnen maken van zijn diensten. De inschrijftermijn bij ASL sluit op 10 mei.