13 april 2021
Voor zowel de A2 als de A58 zitten er nogal wat grote werkzaamheden aan te komen. Het traditionele vervoer van goederen over de weg vanuit Zuid-Limburg komt daardoor onder druk te staan. Al eens gedacht aan vervoer van goederen via een logistieke tri-modale ontsluiting, waarbij spoor, water en weg elkaar uitstekend aanvullen? Tijdens de online bijeenkomst ‘De voordelen van een joint corridor railverbinding in Zuid-Limburg tijdens verbreding A2’ op vrijdag 23 april praten we u er graag over bij.
Weten welke mogelijkheden een joint corridor in Zuid-Limburg ook voor u kan hebben tijdens de aankomende omvangrijke werkzaamheden aan de weg die er aan zitten te komen? Meld u dan nu aan voor de online bijeenkomst op 23 april.
Datum: vrijdag 23 april 2021
Tijd: 10.00 uur tot 11.30 uur
Deelname is gratis.
Vanuit de Rail Terminal Chemelot (RTC) Geleen gaan dagelijks vele ladingen richting Rotterdam en visa versa. Deze zogenaamde ‘corridor railverbinding’ kent vele voordelen ten opzichte van de robuuste corridor over de weg zeker met de geplande verbreding van de A2 tussen Maasbracht en Stein (knooppunt Het Vonderen en Kerensheide) en de werkzaamheden aan de A58 in Noord-Brabant.
Zuid-Limburg houden we ook voor het goederenvervoer goed bereikbaar als we gaan inzetten op meerdere vormen van vervoer en niet automatisch kiezen voor vervoer over de weg. Vervoer per trein of via het water. Ze behoren allemaal tot de mogelijkheden en verminderen de drukte op de A2 en A58 tussen Zuid-Limburg en Rotterdam.
De projectleiders van Logistiek Bereikbaar bespreken graag samen met u de voordelen voor het ontwikkelen van een zogenaamde joint corridor tussen vervoerders en verladers. Tijdens de online bijeenkomst op 23 april laten ze u de verschillende mogelijke locaties in Zuid-Limburg zien van waaruit het transport kan worden geregeld. Want, met de ontwikkeling van een spoorverbinding heeft ook Zuid-Limburg een logistieke tri-modale ontsluiting, waarbij spoor, water en weg elkaar uitstekend aanvullen. De logistiek makelaars van Logistiek Bereikbaar werken hierin al samen met LIOF en de Topsector Logistiek. Het zou mooi zijn als ook andere grote spelers in de regio, zoals Chemelot, de voordelen van een samenwerking zien en willen aansluiten met hun lading.
Naast alle voordelen van samenwerken in de logistieke sector via een joint corridor, praat Rijkswaterstaat op 23 april de deelnemers graag bij over de werkzaamheden aan de A2 tussen knooppunt Vonderen en Kerensheide. Rijkswaterstaat wil vooraf aan de start van de werkzaamheden graag van de logistieke partijen in de regio horen welke vragen ze hebben over de verbreding van de A2 tussen Maasbracht en Stein, en aan het parallel gelegen Julianakanaal. Allemaal met als doel om de hinder voor iedereen zoveel als mogelijk te beperken.
De A2 wordt over een traject van 20 km verbreed van twee keer twee rijstroken met vlucht-/spitsstrook naar twee keer drie rijstroken met een vluchtstrook. Tegelijkertijd wordt in het Julianakanaal (direct tegen de A2 aan) tussen Echt en Roosteren een bypass van de Geleenbeek gerealiseerd, waarvoor op de bodem van het Julianakanaal een ecoduiker wordt gerealiseerd. Mooie logistieke verbeteringen voor de toekomst, maar tot het zover is, is hinder helaas onvermijdelijk. In 2022 - 2023 vindt de aanbesteding en gunning voor beide projecten plaats. In 2024 wordt een aannemer en engineering gezocht en in 2025 - 2027 starten de werkzaamheden.