Ga direct naar het artikel
17 juni 2019

Restauranthouder Annaline Doelen over duurzaam ondernemen

"De beste smaak met de minste CO2"

In het glooiende landschap op de grens van België en Maastricht bevond zich van 25 mei tot en met 16 juni het tijdelijke Wijnrestaurant op het Land (Wrohl). Alle dagen waren de 300 dinerstoelen bezet met enthousiaste bezoekers. Honderd parkeerplaatsen werden aangelegd om iedereen te laten genieten van Limburgse wijnen en lokale producten, maar die waren gelukkig niet nodig. Restauranthouder en vinologe Anneline Doelen moedigt iedereen aan met de fiets te komen, passend bij de rust van het landschap. 

De beste wijn uit de streek

“Waarom wijn schenken van ver als we in deze regio zelf de mooiste wijnen maken?” vroeg Anneline zich af toen ze de Zuid-Nederlandse wijnhuizen ontdekte. Wereldwijd groeien druiven voor goede wijn meestal op prachtige plekken. Zo ook in Zuid-Limburg. Misschien is Anneline daarom zo zuinig op haar regio. Ze haalde dan ook alles uit de kast om de CO2-uitstoot laag te houden in haar tijdelijke etablissement: genoeg ruimte voor fietsen, meubilair van gerecycled steigerhout en extra grote containers die maar 1 keer per week geleegd worden. Medewerkers komen op de fiets en dat de kaart vol staat met lokale producten is ook geen toeval.  

Lekker duurzaam

“Lokale leveranciers kiezen is heel logisch”, zegt Anneline. “Niet alleen hebben we hele goede wijnmakers in de regio, ook de lekkerste asperges, champignons, ham en kazen vind je om de hoek. Ik kan hier duurzaamheid uitdragen door mensen kennis te laten maken met lokale producten. Daarna kiezen mensen vaker voor deze producten.” Het restaurant lag echt op een prachtige locatie. De parkeerplaatsen werden verstopt achter de bomen en in het zicht kwam de fietsenstalling. Anneline hoefde maar weinig moeite te doen om mensen te verleiden op de fiets te komen. “Het landschap vraagt er bijna zelf om!”

Proef het zelf!

Heb je het wijnrestaurant op het land gemist, maar benieuwd naar de Limburgse wijnen? Proef ze bij het restaurant Mes Amis van Annaline en zoon Patriek of kijk op www.wijnrestaurantophetland.nl.

Ook duurzamer ondernemen?

Probeer twee weken gratis een e-cargo bike voor transport van Maastricht Bereikbaar. En ontdek de voordelen die bezorgen per fiets voor jouw bedrijf biedt. Vervoer per fiets in de stad is sneller, goedkoper en je stoot geen CO2 uit.