Ga direct naar het artikel
24 oktober 2017

Noël Wilmes over de e-cargo bike

"Dit is een uitkomst voor mij, ik ga voor zero uitstoot"

Noël Wilmes, zelfstandig kapper aan huis, vertelt over zijn ervaringen met de e-cargo bike.

“Ik ben ambulant werkend kapper in Maastricht en omliggende gemeenten: Eijsden-Margraten, Meerssen, Lanaken en Vroenhoven. Mijn klanten bezocht ik altijd met de auto. Ik fiets graag, maar ik kreeg mijn spullen niet voldoende mee in een tasje op de fiets. Bijvoorbeeld allerlei flessen en materialen voor verfbehandelingen op locatie en vaak ook een mobiele wastafel. Via een mailing zag ik dat Blanche Dael meedoet aan de proef van Maastricht Bereikbaar waarbij je onder voorwaarden met subsidie een elektrische cargo bike kunt gebruiken en ik dacht: dat is ook een uitkomst voor mij! 

Eind september was het zover: toen nam ik mijn e-cargo bike in gebruik. Het is een uniek exemplaar, hij past echt bij mij. In mijn werk heb ik met styling te maken, dus ik wilde ook graag een mooie, functionele bakfiets. Ik krijg leuke reacties onderweg en bij klanten. Ik ben bezig met het ontwikkelen van een speciale deksel voor de bak, met zonnepanelen erin. Vaak heb ik wel 70 tot 80 kilo aan spullen bij me, dan is de actieradius van de e-cargo bike maar 40 kilometer. Daarom wil ik graag snel het zonnepaneel installeren voor een oplaadfunctie gedurende de hele dag. Zo werk ik aan zero uitstoot, ik voel me dus heel goed bij deze elektrische cargo bike. De voordelen voor mij? Een besparing op benzinekosten en parkeerkosten, en het is goed voor het milieu en mijn lichaam.

Dagelijks heb ik altijd 5 tot 10 ritten naar klanten. In de spits ben ik sneller met de e-cargo bike dan met de auto. En buiten de spits kost het me gemiddeld 5 minuten per rit extra. Dat heb ik er graag voor over. Ik vind het belangrijk om de ritten goed te registreren via de gps-logger, omdat ik me er heel bewust van ben dat ik meedoe aan een proef met overheidsgeld. Hier wil ik zo goed mogelijk mee omgaan."