Ga direct naar het artikel
12 juni 2018

Noël Wilmes en zijn e-cargo bike

"Met mijn e-cargobike vang ik twee vliegen in een klap: lekker actief buiten bezig zijn, terwijl ik aan het werk ben"

Noël Wilmes vertelt over zijn e-cargobike die hij met hulp van Maastricht Bereikbaar kocht.

“De actieradius van de e-cargobike is met volle belading en het tempo dat ik graag rij maar 40 kilometer. Mijn werkgebied is Maastricht en de omliggende gemeenten. Ik leg per dag dus heel wat kilometers af en kan nu doorlopend op pad zijn zonder de fiets extra op te laden thuis. Ook kan ik mijn telefoon én tondeuse opladen met de accu.” 

Een cadeautje

“Mijn eigen zonnepanelenproject is een cadeautje dat ik mezelf gegeven heb. Ik had er echt plezier aan om eraan te werken.” Noël maakte in eerste instantie een deksel om zijn kappersspullen droog en veilig op te bergen. “Ik begon met het spannen van ijzeren repen voor het framewerk van het deksel. Het framewerk bedekte ik met polyestervezel en hars. Na het nodige schuur- en spuitwerk was het deksel klaar.”  

Uitschuifbaar tweede zonnepaneel

Tijdens het maken van het deksel kwam Noël op het idee er ook zonnepanelen op te plaatsen. “Eén zonnepaneel bleek te weinig capaciteit te hebben. Ik had er twee nodig. Ik maakte een uitschuifbaar tweede zonnepaneel, want twee panelen óp het deksel paste niet.” Als Noël aan het werk is bij een klant staat de fiets stil en kan het tweede zonnepaneel uitgeschoven worden en laadt de accu met dubbele capaciteit op. 

28 kWh opgewekt

“Mijn e-cargobike heeft een carve-stuursysteem voor het soepele bochtenwerk. Hierdoor kan ik de bak naar de zon draaien om zo de meeste zon op te vangen. Op mijn telefoon heb ik een app waarmee ik op afstand kan kijken hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt. Sinds april rijd ik rond met mijn zonnepanelen en heb ik al 28 kWh aan energie opgewekt.” 

Twee vliegen in een klap

“Mijn auto gebruik ik alleen nog maar voor lange afstanden. Ik had laatst gepland om met de auto naar klanten in Ulestraten en Geulle te gaan. Het was uiteindelijk zo’n lekker weer dat ik besloot met de e-cargobike te gaan. Twee vliegen in een klap: lekker actief buiten bezig zijn, terwijl ik aan het werk was.”

En nu?

“Ik ben aan het zoeken naar betere zonnepanelen met een hogere capaciteit, maar met dezelfde flexibiliteit. Ook is het deksel nu vrij zwaar, zo’n 18 kilogram, en dit doet afbreuk aan de capaciteit. Ik zou het mooi vinden als de deksel lichter zou zijn en een universele bevestigingsmethode krijgt, zodat ‘ie ook op andere bakfietsen te gebruiken is en meer mensen hier gebruik van kunnen gaan maken. Inclusief zonnepanelen natuurlijk!”