Christian Janssen, directeur Janssen Group
"De elektrische graafmachine maakt veel minder geluid"
Janssen Group werkt als eerste bedrijf in Limburg met een elektrische graafmachine. Het Maastrichtse bedrijf zet de machine in voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw. Directeur Christian Janssen: “De graafmachine presteert even goed als een conventionele machine op diesel. Groot voordeel is dat hij veel minder geluid produceert.”
Bij Janssen Group werken 130 medewerkers met een modern machinepark van circa 110 eenheden. Eén daarvan is dus een elektrische graafmachine. “We weten dat emissieloos werken een steeds grotere rol gaat spelen. Ook zelf willen we vooroplopen als het om innovatie gaat”, vertelt directeur Christian Janssen. “Daarom hebben we begin 2021 besloten om te investeren in een emissieloze graafmachine. Het werd een dieselgraafmachine van het merk Doosan, die door Staad is omgebouwd tot een elektrische graafmachine.”
Wat zijn de ervaringen in de praktijk?
De elektrische graafmachine is sinds oktober 2022 constant in gebruik. Christian is er heel tevreden over. “De graafmachine presteert even goed als een conventionele graafmachine op diesel. Groot voordeel is dat hij veel minder geluid produceert. Dat werkt heel prettig voor de machinist en voor de collega’s die rondom de machine aan het werk zijn.”
Als enige uitdaging noemt Christian het laden. “Niet elke bouwlocatie heeft een laadvoorziening die zwaar genoeg is om de verwisselbare accu mee op te laden. De graafmachine heeft drie verwisselbare accu’s; daar is er telkens een van aan het laden. Hierdoor kan de machine met de twee andere accu’s continu doorwerken. Gelukkig hebben we voor die laadvoorziening wel overal een oplossing kunnen vinden. En we hoeven op een werkdag maar één keer de accu te wisselen, dat gebeurt bijna altijd in de pauzetijd van de machinist.”
Hoe komt Janssen Group aan de beste logistieke tips?
De elektrische graafmachine was drie keer zo duur als een dieselmachine. Daarom heeft Janssen Group gebruikgemaakt van de DKTI-regeling, waarbij samen met andere bedrijven een subsidieaanvraag is ingediend. “Logistiek makelaar Mark Luikens heeft ons destijds deze regeling getipt. En hij heeft ook andere bedrijven gemotiveerd om mee te doen, waardoor we de aanvraag gezamenlijk konden indienen. We kregen de subsidie toegewezen, wat flink scheelde in de aanschafprijs van de graafmachine.”
Christian laat zich geregeld adviseren door logistiek makelaar Mark. Christian: “Het is fijn om met iemand te sparren die veel weet over slimme en duurzame logistiek. Zo informeert Mark ons proactief welke regelingen en subsidies interessant zijn voor ons. Ook hebben we samen onderzocht of ons bedrijf meer per binnenvaartschip kan vervoeren. Op dit moment krijgen we ons zand per schip, en voeren we grond en asfalt per schip af. We zouden graag meer per schip willen doen want dat scheelt CO2 en is vaak goedkoper. Maar door dit te onderzoeken wisten we dat dit voor nu nog niet zinvol is.”
Welke duurzame stappen zette het bedrijf nog meer?
Verder deed Janssen Group in 2020 op advies van Mark mee aan een bandenspanningsactie. De bandenspanning van de auto’s van de medewerkers en van de zware werkvoertuigen werd gecontroleerd. Waar nodig kregen ze wat extra lucht, want te zachte banden verbruiken meer brandstof en veroorzaken meer omgevingslawaai. Andere duurzame stappen die Janssen Group heeft gezet, is dat bijna alle leaseauto’s van medewerkers elektrisch zijn. Bovendien gaan de daken van twee Maastrichtse vestigingen zonnepanelen krijgen.
Dringende oproep: zet duurzame criteria in bij aanbestedingen
Tot slot moet er Christian nog wat van het hart: een oproep aan Limburgse overheden. “In aanbestedingen van Limburgse gemeenten en provincie kun je tot nu toe nauwelijks punten scoren met duurzaamheid. Daardoor hebben we de elektrische graafmachine In Limburg nog niet kunnen aanbieden in een offerte. Zouden we dat wel doen en de prijs ervan doorberekenen, dan verliezen we zo’n offerte op prijs. Daarom ook hebben we na deze machine geen ander emissieloos bouwmaterieel meer aangeschaft. We zetten de graafmachine natuurlijk nu alsnog in op projecten, maar verdienen ‘m er niet mee terug. Andere overheden buiten Limburg voeren wel en steeds meer duurzaamheid op als criterium. Ik hoop dat Limburg snel hun goede voorbeeld volgt!” Christian kaart dit geregeld aan bij Limburgse overheden, vanuit zijn rol als bestuurslid bij het Infraplatform Limburg voor brancheorganisatie Bouwend Nederland. “Gelukkig geven deze overheden aan dat ze serieus willen bekijken om duurzaamheid in aanbestedingen belangrijker te maken. Hopelijk voegen ze snel de daad bij het woord!” Zuid-Limburg Bereikbaar gaat dit signaal bespreken met vertegenwoordigers van provincie Limburg en zestien gemeenten. Zij zijn de opdrachtgevers voor het lokale uitvoeringsprogramma van Zuid-Limburg Bereikbaar.
Ook gratis advies op maat?
Wil jij net als Janssen Group geadviseerd worden over het slimmer inrichten van je logistiek? Onze logistiek makelaars adviseren ook jouw bedrijf graag, gratis en op maat. Over de elektrificatie van je wagenpark, subsidies, laadinfra, de inzet van binnenvaartschepen en spoor, enzovoort. We gaan voor duurzame oplossingen en een haalbare businesscase met een blijvend effect en vaak kostenbesparend.
Ook interesse in slimme, duurzame logistiek?
Lees dan ook eens deze artikelen:
- Alles over elektrische vrachtwagens.
- Alles over elektrische bestelwagens.
- De voordelen van transport over water.
- De voordelen van transport over spoor.
- Onze logistiek makelaars adviseren ook jouw bedrijf graag. Dit is onze aanpak.