Ga direct naar het artikel
17 december 2019

Horecaondernemers Annaline en Patriek Doelen over de e-cargobike

"Vanaf volgend jaar willen we onze eigen e-cargobike voor de deur hebben staan."

Samen met haar zoon Patriek runt Anneline Doelen het wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Daar worden lokale wijnen geschonken bij veelal lokale producten. Een aantal leveranciers produceert heel dichtbij. Ophalen met de fiets is dan mogelijk. De hele feestmaand december proberen Annaline en Patriek de e-cargobike.

Vanaf volgend jaar moet er permanent een eigen e-cargobike voor de deur staan. “Dan zijn wij vast klaar voor de emissieloze binnenstad!” Want, “Ondernemen is vooruit denken” is de stelling van Limburgse wijnexpert Annaline Doelen.

Alles binnen 50 kilometer

Restaurant Mes Amis werd in 2012 uitgeroepen tot meest gastvrije onderneming van Maastricht. Het unieke karakter proef je in de combinatie van wat je eet en drinkt. De wijnen komen uit de directe omgeving. Annaline raakte geïnspireerd door de Gulpener Brouwerij. “Zij serveren in hun Brouwlokaal alleen gerechten met lokale ingrediënten. Hun inkoopgebied is een straal van 25 miles. Dat is zo’n 40 kilometer. Mijn doelafstand is 50 kilometer. Binnen die afstand is veel lekkers te halen! Al komen de scampi’s wel van verder weg.”

12 doosjes wijn

Om al dat lokale lekkers op te halen, haalde zoon Patriek de e-cargobike op. “Het is even wennen met de bak ervoor. In het begin keek ik goed wat er gebeurt als je beweegt. Zeker als je er 72 flessen wijn in zet. Het lukte prima. Bij Hoeve Nekum ging ik de eerste lading ophalen. De flessen zitten in stevige dozen, dus we waren ook niet bang voor schade. Trappen gaat moeiteloos als je de turbostand kiest. Ik ben hartstikke positief over de fiets. Zelfs op turbostand gaat 40 kilometer fietsen naar Thorn wat ver. Maar door en rondom de stad is het perfect. Het fietsen geeft me energie! ”

Duurzame gastvrijheid

Een e-cargobike is niet goedkoop. Maar de overheid voorziet in gunstige regelingen. Zo kun je kiezen voor een leaseconstructie met fiscaal voordeel. Ondernemers die kiezen voor koop, kunnen deze voordelig aftrekken als milieu-investering. Zuid-Limburg Bereikbaar geeft hierover advies aan ondernemers. Zo maken we het makkelijker om bij te dragen aan een fijn leefklimaat. Annaline: “Als we allemaal wat doen op het gebied van duurzame mobiliteit, is dat goed voor de gastvrijheid van de stad. Hebben we straks zelf zo’n fiets, dan laat ik hem mooi bestickeren. Dan staat hij hier in de buurt als mooi voorbeeld van duurzame gastvrijheid!”

Zelf aan de slag?

Ben jij ondernemer in Maastricht en wil je zelf aan de slag met duurzame stadslogistiek? Neem dan contact op met Mark Luikens of Jelle Ummels

Mark Luikens
Projectleider Logistiek
Jelle Ummels
Projectleider Gebiedsgerichte aanpak & Binnenstad