28 november 2022
Glashandel Van Ooyen rijdt met zes elektrische bestelauto’s. Een bewuste keuze, gezien de komst van zero emissie stadslogistiek. “Maar nog belangrijker is dat we als bedrijf onze verantwoordelijkheid willen nemen voor het klimaat en de generaties na ons”, vertelt eigenaar Francesco van Ooyen.
“De gevolgen van klimaatverandering zijn er al, heel dichtbij”, vervolgt Francesco. “Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Zuid-Limburg in 2021. Als bedrijf hebben we de enorme impact hiervan gezien. Als je niks doet aan verduurzaming gaat het sowieso fout, elke stap helpt om verdere klimaatverandering tegen te gaan.”
De glashandel is met een kleine stap begonnen. Eerst werden er drie dieselbestelwagens vervangen door elektrische exemplaren. Intussen rijden er zes elektrische bestelwagens van het merk Toyota’s Proace Electric. Francesco: “Onze medewerkers kunnen er zeer goed mee uit de voeten. Actieradius en gewicht vormen geen probleem.” Voor de aanschaf van de bestelauto’s heeft de glashandel gebruikgemaakt van de subsidie SEBA.
Vanuit opdrachtgevers (veelal verzekeringsbedrijven) krijgt Francesco geregeld de reactie dat ze het een mooie stap vinden. Ook collega-ondernemers reageren geïnteresseerd en stellen veel vragen. “Bijvoorbeeld vragen over hoe het in de praktijk werkt, onder andere met laden.” Voor het laden heeft de glashandel zes laadpalen geïnstalleerd: vijf binnen en één buiten. Francesco merkt het verschil tussen binnen en buiten laden. “Binnen laden geeft de bestelbussen 30 kilometer extra actieradius.” Over de service van zijn huidige laadpaalleverancier is Francesco niet tevreden. “Is er bijvoorbeeld een storing aan een laadpaal, dan is er niet heel snel iemand om die storing te verhelpen.”
De glashandel rijdt nu nog met zes dieselbestelbussen; ook deze gaan vervangen worden door elektrische modellen. Francesco gaat bekijken hoe de laadinfra er dan het beste uit kan zien. “We gaan zonnepanelen op ons dak leggen, dus we willen bekijken of we een eventueel overschot aan opgewekte energie kunnen opslaan. Voor het tussentijds opladen onderweg zijn er genoeg snellaadstations, al is tussentijds laden in de praktijk nauwelijks nodig. We hebben namelijk tegenwoordig een strakkere rittenplanning waardoor het ‘heen en weer vliegen’ verleden tijd is en we veel minder overbodige kilometers maken.”
Overweegt ook jouw bedrijf de stap naar een elektrisch wagenpark? Wil je weten wat er zoal mogelijk is en waaraan je dan moet denken, bijvoorbeeld als het gaat om de laadinfrastructuur? De ervaren adviseurs van Zuid-Limburg Bereikbaar adviseren je er graag over, gratis en op maat. Wij kunnen bijvoorbeeld een gratis kosten-batenanalyse voor je opstellen. Neem gerust contact met ons op.
Logistieke partners en andere organisaties kunnen voor meer informatie terecht bij:
Binnenstadpartners kunnen voor meer informatie terecht bij: