Ga direct naar het artikel
17 januari 2017

Brigitte Vandewall over slimme logistiek

"Het is gewoon zo vanzelfsprekend om alles op de fiets te doen"

Brigitte Vandewall van Demarrage Fietskoeriers vertelt over slimme logistiek

"Onze fietskoeriers bezorgen pakketjes in en om de stad met de bakfiets of de gewone fiets. Met de fiets gaan we vanaf Maastricht tot Sittard. Verder weg bezorgen we ook. Alle fietskoeriers in Nederland hebben zich gebundeld. Het interstedelijk vervoer gebeurt met groen-gas-auto's. En het laatste stukje de stad in natuurlijk weer met de fietskoerier. Voor ons is het gewoon zo vanzelfsprekend om alles op de fiets te brengen dat ik me soms niet eens realiseer dat we een voorbeeld zijn van slimme bereikbaarheid.

We hebben geen gemotoriseerde hulpmiddelen, we werken graag met onze eigen energie. Dat is gezond, er is geen CO2-uitstoot, geen lawaai, en we veroorzaken geen opstoppingen bij het afleveren en ophalen van pakketten. Verder belemmeren we niet het uitzicht als mensen tijdens het leveren ergens op een terrasje zitten. En ze hebben geen last van de geur van uitlaatgassen. Met de fiets zijn we veel sneller dan met een auto. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, filedag. Dan staat alles stil en wij zijn al lang in de stad geweest.

Ik woon zelf in het centrum en heb geen auto. Wel een stuk of 5 fietsen: voor iedere gelegenheid een andere. Natuurlijk heb ik soms een auto nodig. Dan gebruik ik een leenauto. Ik maak geen kosten voor een parkeervergunning. De leenauto kost 5 euro per maand, hij staat om de hoek, en ik kan 'm reserveren via een app'je. Ik wil niet alleen bezoekers, maar ook ondernemers de tip geven om de auto zo veel mogelijk aan de rand van de stad te laten staan. Neem vanaf daar de bus, trein of fiets. Ga lekker de stad in en geniet fluitend van de stad!"