Ga direct naar het artikel

Slimme en duurzame logistiek

voor minder CO2-uitstoot

Terugdringen kilometers bestel- en vrachtverkeer

Sinds 2016 zet Zuid-Limburg Bereikbaar (voorheen Maastricht Bereikbaar) vooral in op het realiseren van spitsmijdingen in het bestel- en vrachtverkeer en op het verbeteren van de stedelijke distributie met als doel het aantal autokilometers terugdringen en zo te besparen op CO2-uitstoot. 

Afname vervoersbewegingen spits

Met simpele aanpassingen binnen het logistieke proces kunnen bedrijven al resultaat boeken. Bijvoorbeeld het organiseren van nachtleveringen, zodat monteurs niet naar de leveranciers hoeven te rijden. Of met het efficiënter bevoorraden van de bestelbussen of met de digitalisering van bestelbonnen door te werken met tablets in de auto. De afgelopen jaren begeleidde Zuid-Limburg Bereikbaar heel wat bedrijven om te komen tot een afname van het aantal bestelauto’s in de spits. Zoals bij Houben Vastgoedservice “Nadat Zuid-Limburg Bereikbaar ons bewust had gemaakt van onze vervoersbewegingen, hebben we onze processen veranderd”, vertelde Bianca Houben. “Dat heeft ertoe geleid dat we nu dagelijks 211 minder ritten maken, wat neerkomt op 1590 minder kilometers.”

Slimme en duurzame stadslogistiek

Pakketjes ontvangen en verzenden, goederen leveren, afvalinzameling in het centrum van Maastricht. Het kan vaak slimmer, duurzamer en efficiënter. Een elektrische cargobike of de compacte bezorgfiets DeliverEBike zijn voorbeelden van slimme en duurzame alternatieven voor de bestelbus in de binnenstad. Ondernemers in de binnenstad kunnen twee weken gratis de elektrische cargo bike van Maastricht Bereikbaar uitproberen. Deelnemers zijn positief over het gebruik van de elektrische cargo bike. In de binnenstad zorgt de elektrische cargo bike voor tijdwinst. Voor lange afstanden is er geen tijdwinst- of verlies. De fiets is op de weg langzamer, maar bespaart tijd met parkeren. 

Yves Defesche over de e-cargo bike
De e-cargo bike is supergemakkelijk in de binnenstad
Lees meer
Charles Ubachs over de e-cargo bike
Een prima oplossing voor ons en voor de stad Maastricht
Lees meer
Peter van Helvert over de e-cargo bike
Ik geniet van de lachende gezichten en toeterende auto's
Lees meer

Rubber Resources

Recyclingbedrijf Rubber Resources koos ervoor rubber over water in te voeren en zo de wegen in de spits te ontzien. Het gaat jaarlijks om 8.000 ton, oftewel 425 containers. Bureau Voorlichting Binnenvaart deed voor Maastricht Bereikbaar een inventarisatie waarbij werd gekeken hoe de binnenvaart kan bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio. Lees of kijk hoe Rubber Resources de overstap maakte naar vervoer over het water. 


Sappi

Papierproducent Sappi werkte samen met Maastricht Bereikbaar aan slimme vormen van vervoer. Door over te stappen op vervoer over het water en via het spoor, haalde Sappi zo’n 3.500 vrachtwagens van de weg.


Deelname URBACT-netwerk

Samen met negen andere steden nam Maastricht Bereikbaar in 2017 deel aan het URBACT-netwerk met als doel om samen oplossingen te vinden voor de snelle toename van vrachtverkeer in de grote steden. 

Lees meer over onze deelname aan het netwerk in onderstaande documenten:

Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, effectieve logistieke aanpassingen en verhalen over duurzame en slimme logistiek.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Logistiek Bereikbaar